ProPed

Projekt és Pedagógia

blokk címe

blokk tartalma

2019-2020

Vissza

Projekt 5.– Szabadítsátok ki Rigó Rozit!

A projekt már teljesen otthoni munkával készült. A diákokkal a kapcsolatot a Google Tanterem felületén tartottuk.

A projekt a digitális munkarend alatt egyre divatosabb „szabadulószoba” játék elvére épül, de nem „kiszabadulni” kell, hanem egy kerettörténetbe épített cica (Viki, a kert réme) karmai közé került fekete rigót (Rigó Rozit) kell kiszabadítani.

A részvétel a „játékban” önkéntes, a pontgyűjtés része a feladatok megoldása. A megoldást a szokásos önértékelés zárja.

Időtartama: 4 óra (pontos időtartam nem állapítható meg, függ a diákok felkészültségétől, ismeretitől függ, mennyi időt kell egy-egy „akadály” leküzdésére fordítani, új ismereteket megtanulni, információkat megkeresni)

Produktum: „Rigó Rozi” kiszabadítása új ismeretek elsajátítása eredményeképpen.

 

Reflexió

Sok mindent át kellett tervezni a digitális, iskolán kívüli munkarend miatt. Az egyik „áldozat” a „gamification” támogatására felkészített felület (hashtag.school) elhagyása lett, mivel a nevelőtestület a Google Tanterem felületet választotta a KRÉTA mellett. Alaphelyzetben egyik rendszer sem támogatta a „játékosítást”, így egy kicsit visszalépést jelentett az elmúlt hónapokhoz képest a változás.

A projektet igyekeztem úgy elkészíteni, hogy változatos, játékos legyen, ne csak egy felületre (Google Űrlap) szorítkozzon. Ebben korlátot jelentett az a – helyesen meghozott - nevelőtestületi döntésünk, mely szerint a digitális munkarendben lehetőség szerint csökkenteni kell a tanulók (családok) számára igénybe veendő internetes felületeket., kerülve a többszörös regisztrációt. A játékban nincs szükség más felület regisztrált használatra, mint a már eddig is használt Google rendszer. Az ezeken kívüli felületek használatához nem kell jelszó, regisztráció. A beszámoló készítésekor megállapítottam, hogy a játék néhány ponton nehezen követhető, ezért ebben a tanévben ezt átdolgozom, és az átdolgozott változat kerül majd a mesterprogram végén összeállítandó projektgyűjteménybe.

A projekt „igazi” projekt lett: nem kötődik tanítási órához, hiszen a digitális munkarend ideje alatt nem sikerült egyszer sem a teljes csoportot egy időpontban foglalkoztatni, az eredeti órarendet nem tudtuk tartani, így mindenki saját időbeosztása szerint tanult.

A projekt leírása (pdf)

Vissza

Bocskai Iskola

Tankerületi központ

Tóth Imre - mesterprogram - 2019-2023

powered by Á.G.I.-CMS 1.20
admin