ProPed

Projekt és Pedagógia

blokk címe

blokk tartalma

Aktuális

Vissza

A PDF NEM EBOOK – SZERINTEM

A PDF NEM EBOOK – SZERINTEM

Néhány napja a Microsoft küldött egy emailt, melyben felajánlotta,  hogy letölthetek egy szolgáltatásuk ismertetőjét, ebook formátumban.

Nosza, hajrá! Legalább az ebook olvasómmal tudom kényelmesen olvasni, a szemem este már nagyon nehezen bírja az olvasást a laptopon, telefonon, táblagépen …

Katt a linkre, és láss csodát, szépen töltődik a … PDF!

Szerintem a pdf nem ebook …

Szerintem a pdf elektronikusan előállított dokumentum. Nagyon praktikus, hiszen operációs rendszertől függetlenül meg tudjuk nyitni, színes is lehet (az igazi ebookkal szemben, ugye), megőrzi azokat a formázásokat, melyet a szerzője megálmodott.
De nem ebook …

Néhány éve, amikor megvettem az ebook olvasómat, úgy tűnt, hogy egy újabb kütyü-világsiker lesz, rohamosan fel fogja váltani a papíron kiadott, illetve más elektronikusan előállított dokumentumokat.

Nem így lett …

Viszonylag kevés az ebook, magyar nyelvű különösen, de azért van. Akkor sokat próbálkoztam a pdf konvertálásával, de igazán jó, szép, kellemesen olvasható formát nem sikerült kicsikarni a konverterekből.

Nincs ez másképp ma sem …

Szóval a pdf nem ebook … szerintem.
Ha valaki mégis pdf-et olvas ebook olvasón, akkor nagy olvasót vásároljon (min 8 inch) vagy jó legyen a szeme … vagy a pdf-et eleve arra a méretre gyártsa le, amely az ebook olvasók számára ideális. Ekkor viszont ugyanannak a dokumentumnak sokféle verziója születne meg (6 inch, 7 inch, 8 icnh, stb…), ami kezelhetlenül megnövelné a fáljok számát.

Szerintem, aki ebookot akar kiadni, olyan formátumot válasszon, ami valóban ebook-okra készült.
A Microsoft is megtehetné ezt, és akkor könnyebben olvashatanánk a kiadványait ebook olvasón, szemet kímélve.

Mely formátumok lennének hasznosak?
Drótos László Az e-könyvek technikája című könyvében részletesen taglalja a különböző formátumok előnyeit, hátrányait. A linken egy részlet megnézhető a könyvből, de meg is vásárolható (Google Play Könyvek)

Én a könyveim kezeléséhez, konvertálásához a Calibre programot használom (https://calibre-ebook.com/).

Számomra a legjobban használható, legkedvesebb formátumok a html, txt, epub, mobi.

Másnak meg lehet, hogy más ….

 

Vissza

Bocskai Iskola

Tankerületi központ

Tóth Imre - mesterprogram - 2019-2023

powered by Á.G.I.-CMS 1.20
admin